dimecres, 25 de novembre del 2009

AGRA

Hem deixat el Rajastan, terra àrida i seca però molt animada, on hem passat les darreres setmanes, i entrem a l'esta d'Uttar Pradesh, i ho hem fet amb una marató per Agra que ha començat a les 5 de la matinada. Finalment ahir vaig convèncer al papa que haviem de matinar perquè era indispensable arribar al Taj Mahal de matinada per poder veure com sortia el sol allà. I allà que estavem a 2/4 de set del matí, completament fosc i amb un fred que pelava.

Què dir del Taj Mahal que no s'hagi dit ja? Es el monument més visitat de la India, una de les meravelles del món, i visita pràcticament obligada si vas a la India. Se'n diu que es el mes extraordinari monument de la historia construit per amor. No se si era amor, pero el cert es que el va manar construir l'emperador Sha Yahan en memoria de la seva segona esposa, Mumtaz, que va morir donant a llum al seu catorze fill. Pensava que potser tenint tantes espectatives em podria decebre, pero la veritat es que qualsevol cosa que puguis imaginar es poca. El Taj Mahal es tal com surt a qualsevol foto que es pugui veure pero es molt mes. Realment es molt emocionant veure'l. T'hi quedaries un munt de temps donant-li voltes i mes voltes, perque no cansa. L'entrada es cara per lo que es venia pagant fins ara, pero realment s'ho val. Son 750 rupies per cap ( 20 rupies si ets indi, pero aixo ja es general a qualsevol lloc on vagis ).
I despres del Taj Mahal marato per Agra. Era una llastima marxar pero clar, tampoc ens hi podiem quedar tot el dia.
Altres punts d'interes a Agra:
El Fort de Agra, una de les fortaleses mongols mes notables de la India situat a la vora del riu Yamuma, i des d'on es pot veure mes enlla en aquest mateix riu el Taj Mahal ( veure si la boira ho permet, en el nostre cas nomes ho hem pogut intuir ). El va manar construir el 1565 l'emperador Akbar, i posteriorment s'hi van afegir altres parts, per part dels seus successors. Un d'ells va ser Sha Yahan, el del Taj Mahal. Aquest "pobre", despres de quedar-se vidu, a sobre va tenir que suportar que un dels seus fills el derroques i el tanques al Fort durant vuit anys.
Mausoleu d'Akbar,, gran tomba erigida en honor del mes gran dels emperadors mongols. La construccio la va fer comencar el mateix Akbar. Akbar va assumir el poder amb nomes tretze anys i va expandir les fronteres de l'Imperi Mongol fins assolir una gran part del nord de la India. Es diu que tenia 5000 ( 5000,repeteixo ) esposes, i com que es veu que era molt just i savi i tolerant ( que s'ha de dir ) en tenia de totes les religions.
Itimad al-Daulah, mes conegut com el Baby Taj. Doncs aixo, que preten ser un Taj Mahal en miniatura, perque es va construir en un estil molt similar. Xulo, si, pero quan ja has vist el Taj Mahal....
Fatehpur Sikri. Ciutat fortificada a 40 km d'Agra, fou capital de l'Imperi Mongol durant uns pocs anys, nomes de 1571 a 1585, durant el regnat d'Akbar. Es veu que aquesta va ser la seva flipada particular. El tio va anar a Sikri per consultar a un sant sufi i aquest li va predir el naixement d'un hereu al tro. Quan la profecia es va complir Akbar hi va fer construir la nova capital. Una ciutat impressionant, que es va abandonar pocs anys despres de la mort d'Akbar, diu que potser per manca d'aigua. Pero es mereix la visita, per la bona conservacio dels edificis i de la mesquita ( que encara esta en actiu ).
I al vespre torno i us poso alguna foto.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada